Krémový zapečený květák
Květák je úžasná zelenina plná minerálů a vitamínů, navíc velmi verzatilní v kuchyni. Připravte si krémový zapečený květák s kousky slaniny ochucený česnekem. Toto jídlo se hodí jako příloha k masu, nebo do něj přidejte kousky pokrájeného uzeného masa a stvořte tak lehký, ale sytý hlavní chod.
Postup
- Slaninu opečte dokřupava, nechte vychladnout a rozdrobte.
- Květák rozeberte na menší růžičky.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Blanšírujte květák ve velkém hrnci s vroucí vodou po dobu 2 minut.
- Dobře přeceďte a odložte stranou.
- Na pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu.
- Přidejte česnek a opékejte 30 sekund.
- Přidejte mouku arrowroot a vymíchejte dozlatova.
- Přidejte mléko a za mírného vaření ho míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte majonézu a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte květák a promíchejte.
- Směs přeneste do vymazaného pekáče.
- Pečte 30 minut.
- Vyjměte z trouby, posypte slaninou a petrželkou a podávejte.
Ingredience
- 1 květák
- 2 stroužky česneku
- 1 ½ lžíce olivového oleje
- 1 šálek mandlového mléka
- 1 ½ lžíce mouky arrowroot
- 1/3 šálku paleo majonézy
- 4 plátky slaniny
- 1 polévková lžíce nasekané petrželky
- sůl, černý pepř podle chuti