Teriyaki masové koule s japonskou zeleninou
Máte rádi asijskou kuchyni? Připravte si masové koule na japonský způsob, s teryiaki omáčkou a spoustou zdravé pečené zeleniny.
Ingredience na masové koule
- 500 g mletého hovězího masa
- ¼ šálku mandlové mouky
- 1 vejce
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- Bílý pepř
Ingredience na restovanou zeleninu
- 500 g lilků nakrájených na větší kostky
- 1 cuketa, nakrájená na větší kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kousky
- 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Do velké mísy vložte mleté hovězí maso, česnek, zázvor, na tento nakrájenou jarní cibuli a mandlovou mouku.
- Dochuťte solí a černým pepřem a promíchejte.
- Směs formujte do malých masových kuliček a vložte je na jednu stranu do lehce vymaštěného pekáče.
- Na druhou polovinu dejte papriky, lilky, cuketu a cibuli.
- Zeleninu pokapejte olivovým olejem a promíchejte.
- Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut.
- Mezitím připravte omáčku.
- V malé pánvi smíchejte sójovou omáčku, med, česnek, zázvor a chilli vločky.
- V malé misce smíchejte mouku arrowroot a vodu a vmíchejte směs sójové omáčky.
- Vařte na středním ohni, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Vyjměte pánev z trouby a nalijte omáčku na masové kuličky a zeleninu a promíchejte.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut.
- Podávejte teplé.
Ingredience na teriyaki omáčku
- 1 ½ lžíce arrowroot mouky
- ¼ šálku vody
- 5 lžic sójové omáčky
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1/8 lžičky chilli vloček