Restované celé kuře „na motýlka“

Restované kuře je základ. Verze "na motýlka" je nenáročná na přípravu a servírování a zachová si šťavnatost. Zbytky navíc krásně zužitkujete k obědu i večeři na další den.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 C.
  2. Umístěte kuře prsy dolů na prkénko. Odřízněte po obou stranách páteře od konce ke konci kuchyňskými nůžkami a páteř odstraňte. Otočte kuřecí prsa nahoru a otevřete je jako knihu. Pevně zatlačte na prsa dlaní, aby se zploštila a vytvořila tvar motýla.
  3. Uschovejte si páteř na domácí vývar.
  4. V malé misce smíchejte tuk na vaření a 2 lžíce rozmarýnu.
  5. Kuře potřeme 2/3 směsi a dochutíme mořskou solí a mletým pepřem.
  6. Velký plech vyložte hliníkovou fólií.
  7. Umístěte kuře na plech a obklopte ho zeleninou a citrony.
  8. Polijte zeleninu zbývající směsí tuku a rozmarýnu a dochuťte.
  9. Vložte plech do trouby a pečte 1 hodinu, nebo dokud nebude kuře propečené.
  10. Vyjměte kuře z trouby, pokapejte citronovou šťávou a podávejte.

Ingredience

  • 1 celé kuře, omyté a osušené
  • 3 lžíce roztaveného tuku na vaření
  • 3 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
  • 2 cibule, oloupané a rozkrájené na čtvrtky
  • 4 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 papriky, pokrájené
  • 2 citrony, rozpůlené
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
usercartmagnifiercross