Restované celé kuře „na motýlka“
Restované kuře je základ. Verze "na motýlka" je nenáročná na přípravu a servírování a zachová si šťavnatost. Zbytky navíc krásně zužitkujete k obědu i večeři na další den.
Postup
- Předehřejte troubu na 200 C.
- Umístěte kuře prsy dolů na prkénko. Odřízněte po obou stranách páteře od konce ke konci kuchyňskými nůžkami a páteř odstraňte. Otočte kuřecí prsa nahoru a otevřete je jako knihu. Pevně zatlačte na prsa dlaní, aby se zploštila a vytvořila tvar motýla.
- Uschovejte si páteř na domácí vývar.
- V malé misce smíchejte tuk na vaření a 2 lžíce rozmarýnu.
- Kuře potřeme 2/3 směsi a dochutíme mořskou solí a mletým pepřem.
- Velký plech vyložte hliníkovou fólií.
- Umístěte kuře na plech a obklopte ho zeleninou a citrony.
- Polijte zeleninu zbývající směsí tuku a rozmarýnu a dochuťte.
- Vložte plech do trouby a pečte 1 hodinu, nebo dokud nebude kuře propečené.
- Vyjměte kuře z trouby, pokapejte citronovou šťávou a podávejte.
Ingredience
- 1 celé kuře, omyté a osušené
- 3 lžíce roztaveného tuku na vaření
- 3 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- 2 cibule, oloupané a rozkrájené na čtvrtky
- 4 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
- 2 papriky, pokrájené
- 2 citrony, rozpůlené
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti