Paleo vs low carb dieta

Dnes si posvítíme na téma paleo vs low carb dieta. Oba tyto stravovací styly jsou dnes velmi populární, obzvláště proto, že slibují úbytek tělesného tuku, více energie do života a celkové zlepšení zdraví. Podívejme se nejdříve na 5 důležitých rozdílů mezi těmito dietami a proč je (spoiler alert) paleo dieta považována za tu lepší volbu.

1. Paleo strava se zaměřuje na kvalitu potravin

Zatímco většina diet s nízkým obsahem sacharidů se zaměřuje na hubnutí, dieta paleo zdůrazňuje důležitost zvýšení spotřeby celistvých potravin. Vezměte v úvahu tyto dva velmi odlišné, nesmírně důležité detaily při zvažování low carb oproti paleo dietě:

Potraviny, které příroda vytvořila a kolem kterých se paleo dieta točí, jako je ovoce a zelenina, jsou vynikajícími příklady “skutečných”, celistvých potravin, protože obsahují pouze jednu složku (tj. samy o sobě jsou svojí jedinou složkou) a není třeba se namáhat interpretovat nutriční etiketu.

Porovnejte to se zpracovanými low carb pochoutkami, které jsou obvykle součástí některých z nejpopulárnějších diet s nízkým obsahem sacharidů, jako jsou výživové tyčinky, směsi na pečení a balená jídla. Většina z těchto produktů je dodávána se seznamem ingrediencí, z nichž některé ani nemůžete vyslovit.

Naproti tomu drasticky snížíte čas strávený čtením etiket a ingrediencí, protože u paleo diety nebudete kupovat hotové balené zboží. Místo toho budete trávit čas přípravou zdravých a výživných potravin, které jsou ve výsledku kvalitní.

Pokud o výživě můžeme říct jednu věc, pak je to, že celistvé potraviny jsou lepší než ty vysoce zpracované a / nebo rafinované. To dokládá také solidní řada důkazů, které ukazují, že strava bohatá na celistvé potraviny je lepší než strava bohatá na rafinované a zpracované potraviny.

2. Paleo strava má zdravý poměr omega-3 omega-6

Na rozdíl od většiny populárních diet s nízkým obsahem sacharidů, které vedou k nadměrné konzumaci omega-6 mastných kyselin z rostlinných olejů, je paleo strava relativně dobře vyvážená, pokud jde o poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou obě ve vaší stravě nezbytné, obecná strava má však tendenci mít nedostatek omega-3 mastných kyselin, zatímco má nadměrné množství omega-6 mastných kyselin, zvláště ve srovnání.

Když váš příjem omega-6 překročí váš příjem omega-3, dlouhodobě se tím ve vašem těle zvyšuje zánětlivý stav. Zánět poté vede k rozvoji mnoha různých chorobných stavů. Naopak omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé a imunomodulační účinky.

Kromě zánětlivosti je nadměrné množství omega-6 mastných kyselin spojeno s podporou patogeneze mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a zánětlivých a autoimunitních onemocnění, zatímco zvýšené hladiny omega-3 mastných kyselin mají schopnost tyto problémy potlačovat.

3. Paleo dieta vede k dlouhodobému hubnutí

Existuje docela populární mylná představa, že pokud omezujete příjem sacharidů, je téměř zaručeno, že zhubnete - bez ohledu na to, kolik jíte. Pokud by to byla pravda, každý jednotlivec, který chce zhubnout a byl by schopen dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů, tomu by se podařilo dosáhnout ideální hmotnosti.

Není zdravé usilovat o přísné kalorické omezování, ať už jako součást jakéhokoli stravovacího plánu. Dlouhodobé kontroly hmotnosti se nejlépe dosáhne sledováním signálů hladu a sytosti vysílaných vaším vlastním tělem. Když se soustředíte na konzumaci správných druhů tuků, bílkovin z bio zdrojů a spousty neškrobové zeleniny, která zvyšuje váš příjem vlákniny, ztráta tuků a dlouhodobá redukce hmotnosti jsou hned o něco snazší.

Pokyny týkající se stravování se v průběhu let mění, protože výzkum stále přesněji určuje, co bychom měli jíst, abychom dosáhli optimálního zdraví a hmotnosti. Doposud nejsilnější důkazy ukazují, že na kaloriích sice záleží, ale zaměření se na kvalitu jídla je stejně důležitou součástí prevence přírůstku hmotnosti, a naopak podpory hubnutí.

Se zaměřením na konzumaci vysoce kvalitních, celistvých potravin budete přirozeně jíst méně sacharidů, a to jednoduše díky eliminaci vysoce zpracovaných a rafinovaných sacharidů.

U většiny diet s nízkým obsahem sacharidů musíte dodržovat konkrétní a často přísné úrovně příjmu sacharidů, kterých lze nejčastěji dosáhnout pouze sledováním denního příjmu makroživin. To často není udržitelný plán a bez dlouhodobých změn životního stylu bude beztak hubnutí dočasné a pomíjivé.

4. Paleo strava má jasné výhody pro hustotu kostí

Jedna relativně častá obava související s paleo stravou se týká vápníku, tedy jeho nedostatku spojeného s vyloučením mléčných výrobků ze stravy.

Ze všech nejčastějších obav a stížností vyjádřených v souvislosti s paleo stravou souvisí příjem vápníku a vitaminu D. Existuje poměrně rozšířená víra, že riziko nedostatečného příjmu živin obou těchto živin důležitých pro tvorbu kostí se značně zvyšuje celkovou eliminací obilovin a mléčných výrobků ze stravy, což nakonec působí značné škodlivé následky na zdraví kostí.

Mnoho lidí si však neuvědomuje, že nejbohatší zdroje vápníku v naší stravě vlastně vůbec nepocházejí z mléčných výrobků, ale z pravidelné konzumace zelené listové zeleniny a kostí. Věděli jste, že pokud jste během dne zařadili do jídelníčku dvě velké hrsti listové zeleniny a k tomu snědli porci sardinek i s kostmi, dostali jste do těla zhruba 840 mg vápníku? Paleo strava tedy může být na vápník dokonce bohatší než strava konvenční.

5. Paleo dieta umožňuje zdravé začlenění ovoce a zeleniny

Další bod v debatě paleo vs low carb dieta se týká ovoce a zeleniny. Na rozdíl od paleo stravy totiž mnoho známých low carb diet vylučuje téměř všechny druhy ovoce, zatímco na zeleninu, jak škrobovou, tak neškrobovou, platí mírné až závažné omezení, v závislosti na konkrétní dietě.

Zatímco ovoce nemusí být primárním zaměřením vaší stravy, zvláště pokud používáte širokou škálu zeleniny, optimálního zdraví lze nejlépe dosáhnout pomocí kvalitních a výživově bohatých potravin které dodávají tělu vitamíny, minerály a antioxidanty. Podle epidemiologických studií poskytuje ovoce a zelenina ochranu před řadou chronických onemocnění.

I když je možné přijímat řadu vitamínů a minerálů ze živočišných potravin, které jsou součástí stravy s nízkým obsahem sacharidů v poměrně vysokých množstvích, existují zjevné nevýhody konzumace velmi malého množství ovoce a zeleniny.

Kromě toho, že vašemu tělu dodá sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie pro tělo a mozek, dodá mu také důležitou vlákninu.

Poté, co se dozvíte o některých důležitých rozdílech mezi dietou s nízkým obsahem sacharidů a paleo, je na vás, abyste se rozhodli, co bude pro vás a vaše tělo nejlepší. Nakonec vy znáte své tělo lépe, než kdokoli jiný a neexistuje žádný přístup, který by byl univerzální pro všechny, ať už k hubnutí nebo optimálnímu zdraví.

Paleo strava má přirozeně tendenci mít nízký obsah sacharidů, protože vylučujete obiloviny, luštěniny, zpracované potraviny a mléčné výrobky.

Nejde nutně o příjem sacharidů, ale o správnou výživu.

Příklad denního jídelníčku pro paleo dietu s nízkým obsahem sacharidů:

Snídaně

Vaječná omeleta s černým pepřem, špenátem a avokádem.

Oběd

Listový a zeleninový salát s lososem a dýňovými semínky.

Večeře

Porce libového masa, jako je hovězí nebo kuřecí maso s brokolicí a chřestem.

Svačina, jídlo před tréninkem nebo po něm.

Zdravé smoothie skládající se z avokáda, bobulového ovoce a hrstky para ořechů.

Paleo vs low carb: Závěr

Přestože žijeme v hektickém a rychlém světě, musíme věnovat větší pozornost množství sacharidů a hotových jídel, které konzumujeme, pokud si chceme zachovat zdraví a pohodu.

Přístup paleo diety nás přenese zpět do doby kamenné, se zaměřením na skutečné jídlo a celistvé potraviny.

To většinou vede k přirozenému úbytku hmotnosti, ale neexistují žádné stanovené pokyny, kolik sacharidů můžete přijmout.

Jako hrubý průvodce je každodenní konzumace pod 100g čistých sacharidů vhodná pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Pokud zůstanete mezi 20-50g sacharidů, pak se dostanete do stavu ketózy, což může pomoci podporovat hubnutí ve větší míře.

Rovněž zažijete všechny ostatní výhody ketózy, jako je zvýšená energie, jasnější myšlení a prevence nemocí díky menšímu množství zánětů v těle.

Ať už jíte paleo s vysokým obsahem sacharidů vs. s nízkým obsahem sacharidů, očekávejte zlepšení zdravotního stavu ve srovnání s konzumací typické moderní stravy.

usercartmagnifiercross