Nízkosacharidová strava (low carb, LC) nebo její sestra ketogenní strava s velmi nízkým obsahem sacharidů jsou často řazeny nad ostatní diety, pokud jde o podporu hubnutí a zlepšení zdraví. Nízkosacharidovou stravu obvykle klasifikujeme jako stravu skládající se ze 100 g sacharidů nebo méně denně. Ketogenní strava obvykle připouští 50 g sacharidů denně nebo i méně. (Říká se jí ketogenní strava kvůli vedlejším produktům - ketonovým tělískům, které tělo produkuje při přechodu na spalování tuků na energii.)
Pokud přijmeme nízkosacharidovou stravu, snížíme tím příjem škrobnatých sacharidů a naopak zvýšíme spotřebu bílkovin, zdravých tuků, zeleniny bohaté na živiny a ovoce.
Pro některé může paleo dieta být zcela novým přístupem k jídlu, pro jiné zase něčím, s čím v minulosti už experimentovali. Jak fungují ketogenní diety s nízkým a velmi nízkým obsahem sacharidů na podporu hubnutí? Existuje mnoho fyziologických mechanismů. Podívejme se na ně blíže.
Nízkosacharidová strava – dieta low carb nebo také low sugar diet - dramaticky zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi. Zlepšuje také funkci inzulínu - “hormonu cukru”. Po jídle má inzulín za úkol dostat cukry z krve dovnitř do buněk. Čím větší máte nadváhu, tím větší množství inzulínu vaše tělo produkuje, aby mohl svou práci dokončit. To vede k vyšším hladinám inzulínu v krvi, což přímo blokuje vaši schopnost spalovat tuky prostřednictvím enzymu lipázy. Tělo takového člověka přestává být na inzulín citlivé a pokud by tento stav přetrvával, nakonec by se stalo plně rezistentním na inzulín a vyvinula by se u něj cukrovka typu II.
Jak to souvisí se sacharidy? Sacharidy mají největší dopad na výdej inzulínu, a proto snížením příjmu sacharidů (a zvýšením spotřeby zdravých bílkovin a tuků) zlepšíte citlivost na inzulín a jeho účinnost v těle při převádění jídla, které sníte, do buněk, kde bude využito na energii.
Nedávná metaanalýza v časopise British Journal of Nutrition sledovala 1 400 lidí, kteří dodržovali dietu s velmi nízkým obsahem sacharidů. Studie ukázala významné snížení tělesné hmotnosti, nižší triglyceridy a zlepšený dobrý HDL cholesterol. Další studie, publikovaná v New England Journal of Medicine, která studovala 322 obézních pacientů odhalila, že skupina pacientů dodržujících nízkosacharidovou dietu s neomezenou kalorickou hodnotou zhubla více, než subjekty dodržující nízkokalorickou dietu. Účinnost nízkosacharidové stravy na hubnutí spočívá v tom, že se nemusíte trápit s počítáním kalorií a i tak vidíte výsledky.
Není to jen inzulín přispívající ke všem pozitivním výsledkům. Nízkosacharidové diety zvyšují signály sytosti vašeho těla zvýšením spotřeby bílkovin a zlepšenou účinností hormonu sytosti leptinu. Nízkosacharidové diety také spouštějí větší lipolýzu - tedy rozklad tělesného tuku - jak se vaše tělo přesouvá ke spalování tuků jako k primárnímu zdroji paliva. Při nízkosacharidové stravě rovněž dochází ke zvýšení metabolických nákladů na produkci glukózy (glukoneogeneze). Ta vyžaduje, aby vaše tělo spalovalo více energie, což se promítne do štíhlejšího pasu a lepšího zdraví.
Paleo dietní přístup dokonale zapadá do nízkosacharidové stravy. Je to díky přirozeně vyššímu příjmu bílkovin, zdravých tuků a zeleniny. Vyloučením obilovin v paleo dietě rychle a snadno snížíte celkový příjem sacharidů (i když je důležité si uvědomit, že ne vždy musí paleo dieta být s nízkým obsahem sacharidů, zejména u sportovců). Dobrou zprávou také je, že nahrazujete škrobnatá zrna chudá na živiny zeleninou a ovocem bohatým na živiny. To podporuje nejen hubnutí, ale i lepší celkové zdraví.
Při dodržování tohoto přístupu bude mnoho lidí hubnout samovolně, postupně a přirozeně, bude se cítit nasyceně a spokojeně a nebude ohrožovat své zdraví nebo výkon v práci nebo v posilovně.