Nedělní pomalu pečené hovězí s balzamikem
Hodil by se vám recept na pořádné nedělní jídlo? Luxusní pomalu pečené hovězí maso s balzamikovým octem, zeleninou a sladkými brambory obstojí i na sváteční tabuli. A co je na tom nejlepší - je kompletně paleo!
Postup
- Pečeni ze všech stran ochuťte mořskou solí a černým pepřem.
- Na velké pánvi rozpusťte trochu tuku na vaření a maso opečte po dobu 2–3 minut na každé straně.
- Vložte maso do pomalého hrnce a přidejte cibuli, prolisovaný česnek, balsamico, hovězí vývar, bobkový list, větvičky rozmarýnu a červené víno (pokud ho použijete).
- Pomalý hrnec zakryjte, zapněte ho na low setting a vše vařte 6 hodin.
- Přidejte mrkev a sladké brambory, nastavte pomalý hrnec na vysokou teplotu a vařte asi další 3 hodiny, nebo dokud nebude zelenina měkká a maso nebude jemné.
- Odstraňte 2 bobkové listy a větvičky rozmarýnu.
- Nalijte tekutinu z pomalého hrnce do hrnce a pomalu vařte na středně vysokém ohni. Udržujte ji vroucí a nechte ji zredukovat, dokud nezískáte požadovanou konzistenci omáčky.
- Nalijte omáčku zpět do pomalého hrnce a podávejte s masem a zeleninou.
Ingredience
- 1,4 kg hovězí pečeně bez kosti
- 2 až 3 sladké brambory, nakrájené na velké kousky
- 4 mrkve, nakrájené na velké kousky
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek červeného vína (volitelné)
- 1/3 šálku balzamikového octa
- 1 ½ šálku hovězího vývaru
- 2 lžíce tuku na vaření
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti