Dvakrát pečené sladké brambory s kešu krémem
Sladké brambory - batáty - jsou plné živin, včetně vitamínu A, C a draslíku. Jsou také neobyčejně chutné, především když je upečete a ozdobíte krémem z kešu oříšků.
Postup
- Kešu si alespoň hodinu necháme namáčet ve vodě
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů C. Batáty propíchejte vidličkou a dejte na plech. Pečte 50 minut nebo do měkka. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Namočené kešu přeceďte a vložte do mixéru. Mixujte, dokud nebudou jemně mleté. Přidejte mandlové mléko, vanilku, med, skořici a muškátový oříšek a zpracujte do krémova.
- Jakmile jsou brambory dostatečně chladné na to, aby se s nimi dalo manipulovat, rozkrojte je uprostřed, opatrně vydlabejte a střed vložte do mixéru. Na vnitřní straně slupky nechte tenkou vrstvu sladkých brambor, aby si udržela tvar. Smíchejte sladkou bramborovou náplň s kešu směsí, dokud se úplně nespojí. Dochuťte solí a pepřem.
- Opatrně přendejte náplň zpět do bramborových slupek a pečte dalších 15 minut. Brambory vyjměte z trouby a posypejte čerstvým tymiánem.
Ingredience
- 2 velké sladké brambory
- 1/2 šálku kešu ořechů
- 1/4 šálku mandlového mléka
- 1/2 lžičky vanilky
- 2 lžičky medu
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- čerstvý tymián na ozdobu