Domácí paleo majonéza
Napadlo vás někdy, že si majonézu můžete vyrobit sami doma? Není to vůbec tak těžké, jak by se zdálo a výsledkem je skvělá domácí paleo majonéza, která se bude hodit do salátů, vajec, k pečené zelenině i k masu.
Postup
- Ve střední misce, mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte žloutky, hořčici (pokud ji používáte) a 1 lžičku citronové šťávy.
- Začněte intenzivně šlehat (mixér nebo kuchyňský robot na nízké úrovni) a velmi pomalu kapejte olej, dokonce i na začátku po kapkách. Vytváříte emulzi a pokud vložíte příliš mnoho oleje najednou, oddělí se a bude velmi těžké ji zachránit. Šlehejte nepřetržitě a použijte pod misku utěrku, která ji stabilizuje.
- Když přidáte více oleje, vytvoří se emulze a majonéza začne houstnout a v tomto okamžiku můžete olej nalévat rychleji.
- Když je celý olej zapracován a majonéza je hustá, rozšlehejte zbytek citronové šťávy a ochutnejte svůj výtvor. Můžete dochutit solí a pepřem.
- Užívejte si bez viny a nechte zbytky v chladničce.
- TIP: oleje můžete nahradit 1 šálkem výpeku ze slaniny.
Ingredience
- 2 žloutky
- 1 lžička hořčice (volitelné)
- 3 lžičky citronové šťávy
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/2 šálku kokosového oleje