Domácí paleo majonéza

Napadlo vás někdy, že si majonézu můžete vyrobit sami doma? Není to vůbec tak těžké, jak by se zdálo a výsledkem je skvělá domácí paleo majonéza, která se bude hodit do salátů, vajec, k pečené zelenině i k masu.

Postup

  1. Ve střední misce, mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte žloutky, hořčici (pokud ji používáte) a 1 lžičku citronové šťávy.
  2. Začněte intenzivně šlehat (mixér nebo kuchyňský robot na nízké úrovni) a velmi pomalu kapejte olej, dokonce i na začátku po kapkách. Vytváříte emulzi a pokud vložíte příliš mnoho oleje najednou, oddělí se a bude velmi těžké ji zachránit. Šlehejte nepřetržitě a použijte pod misku utěrku, která ji stabilizuje.
  3. Když přidáte více oleje, vytvoří se emulze a majonéza začne houstnout a v tomto okamžiku můžete olej nalévat rychleji.
  4. Když je celý olej zapracován a majonéza je hustá, rozšlehejte zbytek citronové šťávy a ochutnejte svůj výtvor. Můžete dochutit solí a pepřem.
  5. Užívejte si bez viny a nechte zbytky v chladničce.
  6. TIP: oleje můžete nahradit 1 šálkem výpeku ze slaniny.

Ingredience

  • 2 žloutky
  • 1 lžička hořčice (volitelné)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku kokosového oleje
usercartmagnifiercross