Benefity paleo diety

Je hrozivé, že si většina lidí neuvědomuje, jak škodlivá může pro tělo obecná strava být. Je zánětlivá a vede k inzulinové rezistenci, která může vést ke kardiovaskulárním chorobám, a dokonce k rakovině. Paleo dieta je naopak stravou protizánětlivou a dokáže dostat do rovnováhy všechny soustavy těla, předcházet nemocem a optimalizovat vaše zdraví.

Stravování, které respektuje způsob, jakým jsme byli stvořeni, má mnoho výhod. Snad nejlepším způsobem, jak to shrnout a dokázat, je prodiskutovat důsledky konzumace současné obecné stravy. Ukázalo se totiž, že tato vysoce zpracovaná strava vede k většímu či menšímu stupni zánětu v těle, který je v centru většiny chronických onemocnění.

V čem spočívá paleo dieta?

Paleo dieta, nazývaná také „evoluční strava“, je zaměřena na myšlenku, že pro optimální zdraví bychom měli jíst potraviny, které jsou co nejblíže tomu, co jedli naši předkové v době, kdy se lidé vyvíjeli, v době lidské evoluce. Výhod konzumace takové stravy, pro jakou bylo naše tělo navrženo, je téměř příliš k tomu, abychom je byli schopni v jediném článku vyjmenovat. Nicméně, rozhovor s Dr. Lorenem Cordainem, zakladatelem paleo stravování, je pro to dobrým začátkem. (Dr. Loren Cordain Interview - World’s Leading Expert on the Natural Human Diet - Self Thrive)

Kdokoli z nás, kdo vlastní auto, chápe důležitost používání správného paliva a motorového oleje pro naše vozidlo. Důsledky toho, že do automobilu s benzínovým motorem nalijete naftu mohou být katastrofické. Totéž platí pro dodávání nesprávných potravin do našeho těla. Snad nejlepší způsob, jak ukázat výhody paleo diety je ukázat následky toho, když nejíme s ohledem na to, k čemu jsme se vyvinuli, abychom jedli.

Obecná strava je zánětlivá

Jednoduše řečeno, obecná strava je stravou zánětlivou. To znamená, že způsobuje chronický, a tedy nevhodný nízký stupeň zánětu v těle a k tomu také i střevní propustnost, což dále zatěžuje náš imunitní systém. Tento nevhodný zánět by rozhodně neměl být podceňován. A to vzhledem k tomu, že když nyní lépe chápeme mechanismy většiny chronických onemocnění, vědci zjistili, že jim všem předchází zánět.

Uveďme několik příkladů: téměř každé autoimunitní onemocnění je spojeno s nežádoucím nárůstem koncentrací buněk  Th17 - vysoce zánětlivých imunitních buněk. Stejně tak nyní víme, že ateroskleróza je způsobena hromaděním určitého typu zánětlivých imunitních buněk zvaných makrofágy. Dokonce i rakovina byla spojena se záněty a také s několika stravovacími zvyklostmi obecné stravy, jako je vysoká spotřeba zpracovaného cukru a soli.

Obecná strava je nabitá jednoduchými cukry, které souvisejí s řadou zánětlivých stavů, včetně srdečních onemocnění a neurologických poruch. Paleo dieta je dieta s nízkým glykemickým zatížením, která významně snižuje množství konzumovaných jednoduchých cukrů. Nadměrná konzumace cukru vede také k vysoké glykemické zátěži, která může vést k inzulínové rezistenci a cukrovce.

Proč se bát inzulinové rezistence?

Inzulinová rezistence je stav, kdy tělo nedokáže dobře využít svůj vlastní inzulin. Buňky svalstva, tuková tkáň a játra při ní nereagují na signály, že hormon inzulin je k dispozici v oběhu a že je tedy schopný zpracovat glukózu, která se momentálně v krevním oběhu nachází a využít ji pro potřeby buněk. Glukóza je naším hlavním zdrojem energie. Sensitivita na inzulin záleží na věcech, které neovlivníme, jako je náš věk, genetická výbava či rasa, zároveň ale také na obezitě, množství abdominálního tuku, na nedostatku pohybu, kouření a nedostatku spánku, což jsou faktory, které ovlivnit můžeme. Beta buňky slinivky, kde se hormon inzulin tvoří, mohou u bezpříznakově probíhající inzulinové rezistence i nadále vydávat inzulin. Teprve když vylučování poklesne, začne se zvedat hladina glykémie a tím vzniká prediabetes, který se posledně může přerodit na diabetes mellitus 2. typu.

Pokud máte zvětšený obvod pasu, tedy více než 102 cm u mužů a více než 88 cm u žen, existuje vyšší pravděpodobnost, že inzulinovou rezistencí trpíte.

Lidé s inzulinovou rezistencí, prediabetem a diabetem 2. typu jsou vystaveni vysokému riziku kardiovaskulárních onemocnění. Inzulinová rezistence dokonce zdvojnásobuje riziko pro srdeční příhodu a cévní mozkovou příhodu a podle Mezinárodní diabetické federace ztrojnásobuje riziko, že cévní mozková příhoda nebo srdeční příhoda bude nakonec smrtelná. Vysoká hladina inzulinu při inzulinové rezistenci je také spojena s vyšším rizikem vzniku různých druhů rakoviny, především rakoviny močového měchýře, prsu, střeva, prostaty, děložního čípku a dělohy. Vysoká hladina inzulinu totiž podporuje růst tumorózních buněk a snižuje schopnost organismu rakovinné buňky ničit.

Jaké nedocenitelné přínosy má paleo dieta?

Několik nejpřínosnějších aspektů paleo diety mnoho lidí ani nezná: například poměr sodíku k draslíku a poměr omega-3 k omega-6. Vysoká konzumace sodíku ve spojení s nízkým příjmem draslíku má mnoho zánětlivých důsledků, které souvisejí s řadou stavů, včetně rakoviny, autoimunitních poruch, a dokonce i osteoporózy. Podobně je známo, že strava s vyšším obsahem omega-3 ve srovnání s omega-6 mastnými kyselinami je protizánětlivá.

Dnešní poměr omega-6 ku omega-3 ve stravě je alarmujících 20:1, ačkoliv by poměr měl být ideálně 2:1, tak, jak tomu bylo u našich předků, pro co se naše těla vyvinula. Optimální je zachovat poměr pod 5:1. Toho dosáhnete, když budete preferovat kvalitu nad kvantitou a vypustíte jídla smažená a nezdravá, a naopak přidáte mořské plody, ryby, domácí vejce a kvalitní maso, chia, konopná a lněná semínka a vlašské ořechy.

Související s oběma těmito poměry je dále acidobazická rovnováha naší stravy. Obecná strava je totiž stravou kyselou, která má mnoho negativních zdravotních důsledků.

Na rozdíl od obecné stravy je paleo dieta dietou protizánětlivou, která pomáhá se těmto chronickým onemocněním vyhnout, místo aby je podporovala. Znovu a znovu se ukazuje, že tyto civilizační choroby jsou ve vědci zkoumaných společenstvech lovců a sběračů prakticky neznámé.

Výhody paleo diety však přesahují prevenci nemocí. Jíst potraviny, jež naše těla byla navržena jíst, umožňuje tělu fungovat optimálně - to znamená lepší kvalitu kůže, vlasů a nehtů, menší ucpávání nosu, méně zamlženého vnímání, lepší celkovou energii a lepší stárnutí.

usercartmagnifiercross