Nedělní pomalu pečené hovězí s balzamikem

Hodil by se vám recept na pořádné nedělní jídlo? Luxusní pomalu pečené hovězí maso s balzamikovým octem, zeleninou a sladkými brambory obstojí i na sváteční tabuli. A co je na tom nejlepší - je kompletně paleo!

Postup

  1. Pečeni ze všech stran ochuťte mořskou solí a černým pepřem.
  2. Na velké pánvi rozpusťte trochu tuku na vaření a maso opečte po dobu 2–3 minut na každé straně.
  3. Vložte maso do pomalého hrnce a přidejte cibuli, prolisovaný česnek, balsamico, hovězí vývar, bobkový list, větvičky rozmarýnu a červené víno (pokud ho použijete).
  4. Pomalý hrnec zakryjte, zapněte ho na low setting a vše vařte 6 hodin.
  5. Přidejte mrkev a sladké brambory, nastavte pomalý hrnec na vysokou teplotu a vařte asi další 3 hodiny, nebo dokud nebude zelenina měkká a maso nebude jemné.
  6. Odstraňte 2 bobkové listy a větvičky rozmarýnu.
  7. Nalijte tekutinu z pomalého hrnce do hrnce a pomalu vařte na středně vysokém ohni. Udržujte ji vroucí a nechte ji zredukovat, dokud nezískáte požadovanou konzistenci omáčky.
  8. Nalijte omáčku zpět do pomalého hrnce a podávejte s masem a zeleninou.

Ingredience

  • 1,4 kg hovězí pečeně bez kosti
  • 2 až 3 sladké brambory, nakrájené na velké kousky
  • 4 mrkve, nakrájené na velké kousky
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek červeného vína (volitelné)
  • 1/3 šálku balzamikového octa
  • 1 ½ šálku hovězího vývaru
  • 2 lžíce tuku na vaření
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
usercartmagnifiercross