Paleo pastýřský koláč
Pastýřský koláč v tomto receptu je schovaný pod zapečenou čepicí z květákového pyré, takže se hodí i do paleo diety! Spodní vrstva je z masa a zeleniny, okořeněných jedinečnou kombinací hřejivého koření. Ideální jídlo do chladných dnů!
Postup
- Do velkého hrnce nalijte pár centimetrů vody. Jakmile se voda začne vařit, vložte do hrnce parní vložku a poté květák a přikryjte. Napařujte 12-14 minut, dokud nezměkne. Vylijte vodu a vraťte květák do hrnce.
- Přidejte do něj ghí, hořčici, sůl a pepř. Pomocí ponorného mixéru nebo šťouchadla na brambory smíchejte ingredience dohladka.
- Mezitím zahřejte kokosový olej ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli, celer a mrkev a restujte 5 minut. Přidejte mleté hovězí maso a opékejte dokud nezhnědne.
- Do masové směsi zamíchejte rajčatový protlak, kuřecí vývar a zbývající koření. Dochuťte solí a pepřem. Duste, dokud se většina kapaliny neodpaří, asi 8 minut, za občasného míchání.
- Masovou směs rovnoměrně rozdělte do zapékací misky a na vrch rozetřete pyré z květáku. Vidličkou vytvořte v květáku texturu a pokapejte ji olivovým olejem. Umístěte pod brojler na 5-7 minut, dokud vrch nezezlátne. Posypte čerstvou petrželkou a podávejte.
Ingredience
Spodní vrstva
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1/2 velké cibule, nakrájené na kostičky
- 3 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
- 500g libového mletého hovězího masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 lžička mletého hořčičného semínka
- 1/4 lžičky skořice
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Vrchní vrstva
- 1 velký květák, nakrájený na růžičky
- 2 lžíce ghí, roztaveného
- 1 lžička kořeněné hořčice
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petržel na ozdobu