Paleo a sport

Paleo strava se dostává do módy v posledních letech, a to zejména v kontextu paleo a sport a rozvoje disciplíny CrossFit. Kde se vlastně tento styl stravování vzal a jaké jsou jeho zásady? Pojďme se podívat na paleo dietu ve spojení se sportem a sportovním výkonem a rozebrat si toto stravování také z hlediska ideálního rozložení makroživin.

Z čeho paleo dieta vychází?

Paleo a sport jdou ruku v ruce. Jak již název sám napovídá, paleo dieta je inspirována zejména dobou paleolitickou, tedy stravou lidí 40 tisíc let před naším letopočtem. Tato dieta však v této době nevznikla, pouze si z ní někteří odborníci vzali příklad a vytvořili moderní způsob stravování, který je aplikovatelný téměř pro všechny sportovce.

Samotná dieta byla definována již v roce 1988. Ano, slyšíte správně! Nejedná se tedy zase o tak velikou novinku, za kterou ji někteří považují. V roce 1999 byla o paleo dietě vydána první kniha, která ji definovala a stanovila hranice, o které se může opírat.

V této době také odborníci dospěli k názoru, že lidé žijící stylem "lov a sběr" byli naprosto zdraví, silní a odolní. Co na tom, že se dožili třetiny věku, co dnešní člověk.

Ovšem člověk v této době rozhodně nebyl zcela zdráv a tlustý být ani nemohl, vždyť k tomu neměl prostor ani prostředky. Jasně, "nejsme pralidé a na „cavemana“ narazíte pravděpodobně jen na Netflixu", můžete namítnout  - a budete mít pravdu. Dnes máme mnoho možností a vymožeností, které dřív nebyly, ale v tom je možná ta potíž. V jednoduchosti je krása a to platí i o stravě. Nesouvisí to s pestrostí. Tyto dva pojmy se vzájemně nevylučují. Základem proto je být chytří a dávat tělu jasné a jednoduché impulsy, dávat mu to, co potřebuje.

Paleo strava je způsobem, jak předejít nemocem a chronickým obtížím. Nikdo o tom ale moc nechce mluvit, protože se to "nehodí do krámu" farmaceutických firem, které nám rády prodávají uměle vytvořené léky.

Paleo dieta je navíc čím dál populárnější mezi sportovci, což je dáno jejími skvělými přínosy pro zdraví a celkovou vitalitu organismu. Další výhodou je vysoký obsah bílkovin v ní (včetně kolagenu, důležitého pro zdraví kloubů) a stabilní přísun energie bez kolísání způsobeného nadměrnou konzumací jednoduchých sacharidů.

Paleo a sport: Základní principy dle makroživin

U paleo diety platí nízká spotřeba cukrů, vynechání obilnin, většinou i luštěnin a některých druhů lilkovitých plodin, zaměření se na kvalitní přírodní zdroje potravin. (Vynechává se především: pšenice, kukuřice, rýže, těstoviny, pečivo, i ostatní obiloviny, luštěniny včetně fazolí a sójových bobů, žluté brambory, někdy i lilkovitá zelenina).

Je třeba si uvědomit, že ne každý sport je stejný, a tudíž i energetická náročnost a skladba stravy je u každého sportu rozdílná. Jsou jistě sporty, které potřebují například "rychlé cukry" (jednoduché sacharidy), které jsou v paleu zapovězené, zrovna tak různé energetické gely a jiné super energetické suplementy. Tady se ale bavíme o profi atletech a ti, jak je známo, mají každý svůj jídelníček přizpůsobený vlastnímu somatotypu. Pokud se ale chystáte na změnu životního stylu, k němuž dieta a změna stravovacích návyků a přidání sportovní aktivity (jako je třeba crossfit) patří, paleo je vhodnou cestou.

Paleo dieta prosazuje přísun kvalitních bílkovin, především z živočišných zdrojů a pouze některých rostlinných, dále vysoký přísun vitamínů a minerálů, opět se zaměřením na kvalitní přírodní zdroje. (Preferencemi jsou: maso a vejce od zvířat chovaných v přírodním prostředí, vynechání levných uzenin a mas zatížených nekvalitním chovem). V tomto bodě je třeba opět zmínit i negativa paleo diety. Ta je postavena zejména na bílkovinách a tucích živočišného původu, takže tady mají smůlu vegetariáni a vegani.

Zaměření se na kvalitní přírodní zdroje tuků. (Vynechávají se: hydrogenované i částečně hydrogenované tuky jako margaríny včetně těch „moderních“, veškeré rostlinné náhražky živočišných tuků.)

Kolik jednotlivých makroživin by měl člověk věnující se fitness ve své paleo stravě mít?

Zde se názory jednotlivých autorů rozcházejí, nicméně oproti běžnému zvyku můžeme počítat s vyšším příjmem bílkovin (někde okolo 2 - 2,5 g/kg tělesné hmotnosti), stejně jako s vyšším příjmem tuků (1-1,5 g/kg tělesné hmotnosti) a o něco nižším příjmem sacharidů.

Co to v praxi znamená? Zde jde o vaši preferenci. Pokud chcete zhubnout, držte se příjmu 0,8 - 2 g bíkovin na 1 kg tělesné hmotnosti (TH). Pokud udržujete svalovou hmotu nebo nabíráte, můžete se pohybovat až do 3 g/kg TH. Zde bychom upozornili, že zdroje převážně konzumované obsahují poměrně hodně vlákniny. Ne snad, že by to bylo ke škodě, ale přemíra vlákniny může způsobovat nepříjemné trávící obtíže stejně jako vychytávání některých důležitých minerálních látek.

 

usercartmagnifiercross